Sposób przygotowania:
Kartoflanka Eli z fasolkąprzygotowanie wywaru
Marchewki,pietruszki i seler obrać ze skórki i umyć.Porcję rosołową opłukać,włożyć do garnka,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać zimną wodą,posolić i ugotować wywar. Wyjąć z wywaru porcję rosołową i ostudzić. Oddzielić mięso od skóry,kości i pokroić.
przygotowanie jarzyn
Z wywaru wyjąć jarzyny i ostudzić.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy
Ugotować 1/5 ziemniaków w części wywaru. Do ziemniaków wkroić jedną marchewkę i jedną pietruszkę. Całość zmiksować.
przygotowanie fasoli
Białą i czerwoną fasolę wylać na durszlak,przepłukać zimną wodą i odsączyć.
przygotowanie jajek
Jajka wbijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski. Wybite jajka dokładnie roztrzepać.
przygotowanie zupy
Do reszty wywaru dodać pozostałe ziemniaki i ugotować do miękkości. Resztę jarzyn pokroić w kostkę. Do zupy dodać fasolę,pokrojone mięso,jarzyny i zmiksowane ziemniaki. Do zupy wlewać powoli roztrzepane jajka i zagotować. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!