Sposób przygotowania:
Kartoflanka extra
Włoszczyznę oczyścić i drobno poszatkować lub zetrzęć na tarce z dużymi otworami. Zeszklić na stopionym tłuszczem rosołem z kostki i gotować l0 minut.Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę,wrzucić do zupy i gotować do miękkości.
zetrzeć przez sito lub zmiksować. Z serdelków zdjąć osłonki, pokroi je w plasterki i'dodać dg ^pł raz jeszcze doprowadzić
do wrzenia, stale mieszając. Śmietanę.roz-prowadzić niewielką ilością ostudzonej zupy' dolać do zupy i wymieszać, dopriwić
do smaku. Przed podaniem obficie posypać
posiekaną zieleniną.
zetrzeć przez sito lub zmiksować. Z serdelków zdjąć osłonki, pokroi je w plasterki i'dodać dg ^pł raz jeszcze doprowadzić
do wrzenia, stale mieszając. Śmietanę.roz-prowadzić niewielką ilością ostudzonej zupy' dolać do zupy i wymieszać, dopriwić
do smaku. Przed podaniem obficie posypać
posiekaną zieleniną.