marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kartoflanka na piwie

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Ziemniaki i cebule obrać,umyć,pokroić,boczek pokroić i podsmażyć,doprawić,zalać wodą,dodać ziemniaki.Gotować,aż zmiękną,zaprawić zupę piwem.

Kartoflanka na piwie

Składniki:

Kartoflanka na piwie

 

  • 6-8 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • szklanka piwa,
  • 2 l.wrzątku,
  • 40 dag.boczku wędzonego,
  • pieprz ziołowy lub biały mielony,
  • torebka kminku całego lub mielonego,
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • śmietana 18%,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kartoflanka na piwie
Ziemniaki i cebule obrać,umyć,pokroić na kawałki,cebule drobniej. Rozgrzać w garnku na zupę olej i podsmażyć w nim pokrojony,wę- -dzony boczek,potem dodać cebulę siekaną i również podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty praską czosnek,kminek,mieszając, aby wszystko przeszło przyprawami.Zalać całość 2l.wrzącej wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.Zaprawić zupę piwem,wlewając całą szklankę,zamiesz- -ać.Potem jeszcze doprawić zupę solą i pieprzem ziołowym lub bi- -ałym,mielonym.Spróbować,dodać nieco więcej pieprzu czy kminku wedle uznania.Jeśli można,to zaprawić polewkę śmietaną, zamieszać i nalewać do talerzy głębokich.

Tagi:

piwo