Sposób przygotowania:
Kartoflanka na piwie
Ziemniaki i cebule obrać,umyć,pokroić na kawałki,cebule drobniej. Rozgrzać w garnku na zupę olej i podsmażyć w nim pokrojony,wę- -dzony boczek,potem dodać cebulę siekaną i również podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty praską czosnek,kminek,mieszając, aby wszystko przeszło przyprawami.Zalać całość 2l.wrzącej wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.Zaprawić zupę piwem,wlewając całą szklankę,zamiesz- -ać.Potem jeszcze doprawić zupę solą i pieprzem ziołowym lub bi- -ałym,mielonym.Spróbować,dodać nieco więcej pieprzu czy kminku wedle uznania.Jeśli można,to zaprawić polewkę śmietaną, zamieszać i nalewać do talerzy głębokich.
grazkax
Babciagramolka
ginta
jaNina
agnieszkalider
Ciekawa zupka, zapewne smakowała wyśmienicie, muszę wypróbować.
marietta
Cukiereczek13
Marika_1961
2milutka
pepsicOLA
Joanna19
PATI197799
BARDZO CIEKAWA ZUPKA
mysza75
Ela Dz