jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kartoflanka z brukselką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Najpyszniejsza brukselka to ta po pierwszych przymrozkach:) Jednak gdy takiej nie mam sięgam po mrożoną lub przemrażam świeżą. Traci ona wówczas swoją goryczkę!

Kartoflanka z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka z brukselką

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 400-450 gram brukselki mrożonej,
  • 1 pęto kiełbasy,
  • ok 6 ziemniaków średniej wielkości,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr rosołu,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • papryka ostra do smaku,
  • 1-2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • natka pietruszki do posypania i dekoracji,
  • olej do zrumienienia cebuli

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z brukselką
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Brukselkę przelewamy ciepłą wodą, nacinamy głąb w kształt krzyżyka. Tak przygotowaną dodajemy do cebuli i obsmażamy ok 4 minuty. Po tym czasie całość zalewamy rosołem. Dopełniamy całość wodą. Ilość dodanej wody zależy jak gęstą, rzadką chcemy uzyskać zupę. Brukselkę gotujemy około 20 minut. Miedzy czasie marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zupy w połowie jej gotowania. Gdy warzywa się gotują kiełbasę kroimy w plasterki i przytapiamy na patelni. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do zupy przysmażoną wędlinę. Zupę zabielamy i doprawiamy do smaku. Gotową porcjujemy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kartoflanka z brukselką
Brukrelkę nacinamy, wykonując X. obsmażmy na cebuli
Kartoflanka z brukselką
Całość podlewamy rosołem., Gotujemy do miękkości
Kartoflanka z brukselką
Kiełbasę kroimy w plasterki. Obsmażamy na patelni
Kartoflanka z brukselką
Kiełbasę dodajemy do zupy pod koniec gotowania