Sposób przygotowania:
Kartoflanka z brukselką
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Brukselkę przelewamy ciepłą wodą, nacinamy głąb w kształt krzyżyka. Tak przygotowaną dodajemy do cebuli i obsmażamy ok 4 minuty. Po tym czasie całość zalewamy rosołem. Dopełniamy całość wodą. Ilość dodanej wody zależy jak gęstą, rzadką chcemy uzyskać zupę. Brukselkę gotujemy około 20 minut. Miedzy czasie marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zupy w połowie jej gotowania. Gdy warzywa się gotują kiełbasę kroimy w plasterki i przytapiamy na patelni. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do zupy przysmażoną wędlinę. Zupę zabielamy i doprawiamy do smaku. Gotową porcjujemy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pan Zmieszany
zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/