marchewka1412

marchewka1412

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Kartoflanka z wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pachnie wędzonką i jest syta i bardzo smaczna

Kartoflanka z wędzonką

Składniki:

Kartoflanka z wędzonką

 

  • 8 średnich ziemniaków
  • 20 dag wędzonki w plasterkach ( boczek, wędzonka krotoszyńska, bekon )
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • 1,5 litra rosołu z kostki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki maki
  • maggi
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z wędzonką
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , zalać rosołem z kostki .Wędzonkę pokroić w paseczki i usmażyć na rumiano na smalcu. Cebule pokroić i usmażyć na rumiano na oleju .Włożyć wędzonkę i cebule do garnka z ziemniakami. Gotować 1 godzinę . Zmieszać mąkę z zimną woda i wlać do zupy. Zagotować. Wlać śmietankę . Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem i maggi .Posypywać na talerzu natka pietruszki.

Tagi:

mak