Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Kartoflanka ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i korzeń pietruszki pokroić w plasterki ...

Kartoflanka ze słonecznikiem

Składniki:

Kartoflanka ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka ze słonecznikiem
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i korzeń pietruszki pokroić w plasterki, seler w kostkę, por w krążki. Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni, podsmażyć ziemniaki z łyżką pestek słonecznika (około 10 minut). Dodać włoszczyznę (oprócz pora), wlać rosół, gotować około 15 minut. Po 10 minutach włożyć do zupy pokrojonego pora. Resztę pestek słonecznika zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Z rosołu wyjąć 1/2 włoszczyzny. Pozostałe jarzyny i ziemniaki dokładnie zmiksować w rosole i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włoszczyznę ponownie włożyć do zupy. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z kartoflanką. Gotową zupę posypać zrumienionymi pestkami słonecznika.

Tagi:

tarta