Sposób przygotowania:
Kasza gryczana do obiadu
Do duzego garnka (pamietaj ze kasza znacznie zwieksza swoja ojetosc w czasie gfotowania) wsypac 2 szklanki przeplukanej kaszy gryczanej. Zalac czterema szklankami wody, posolic, dodac 1/3 kostki masla i gotowac pod przykryciem do calkowitego wchloniecia wody od czasu do czasu mieszajac.
Odstawic z ognia.
W miedzy czasie umyc seler, usunac listki i posiekac lodygi w drobna kosteczke.
Obrana cebule rowniez posiekac w kostke.
Rozgrzac na glebokiej patelni pozostale maslo i dodac seler i cebulke. Doprawic do smaku swiezo zmielonym pieprzem i sola
Smazyc do zmiekczenia, moze byc lekko przyrumienione. Usmazona cebulke i seler polaczyc z ugotowana kasza i dokladnie wymieszac. Podawac do glownego dania zamiast ziemniakow.
Swietny i zdrowy substytut.
Doskonale smakuje z gulaszami.
Odstawic z ognia.
W miedzy czasie umyc seler, usunac listki i posiekac lodygi w drobna kosteczke.
Obrana cebule rowniez posiekac w kostke.
Rozgrzac na glebokiej patelni pozostale maslo i dodac seler i cebulke. Doprawic do smaku swiezo zmielonym pieprzem i sola
Smazyc do zmiekczenia, moze byc lekko przyrumienione. Usmazona cebulke i seler polaczyc z ugotowana kasza i dokladnie wymieszac. Podawac do glownego dania zamiast ziemniakow.
Swietny i zdrowy substytut.
Doskonale smakuje z gulaszami.