jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie raz już pisałam, że uwielbiam kaszę jaglaną. Smakuje ona rewelacyjnie, podana tak na słodko, jak i na ostro. Jej połączenie ze złocistą dynią i jarmużem podbiło moje serce! Placuszki zachwycają swoim kolorem i smakiem.

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem

ETAP 1

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem
ugotowaną kaszę studzimy

Kaszę jaglanką gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.

ETAP 2

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem
jarmuż przysmażamy na cebuli

Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałe części drobno kroimy. Pierwszą cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.

Na rumienionej przysmażamy pokrojony jarmuż, do momentu jak straci na objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem
składniki nadziania umieszczamy w misce

Drugą cebulę także kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Startą dodajemy do cebuli. Przysmażamy ją do miękkości. Jeśli dynia w trakcie smażenia się nie rozpadnie, po zdjęciu z ognia delikatnie ją miksujemy.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 4

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem
mieszamy i doprawiamy składniki nadzienia

Tak przygotowane składniki: kaszę, dynię, jarmuż, ser, jajka, mąkę oraz przyprawy umieszczamy w misce. Składniki łączymy ze sobą.

ETAP 5

Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem
smażymy zgrabne placuszki

Z gotowej masy formujemy w dłoniach kule, które spłaszczamy i wykładamy na rozgrzany olej.

Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, po czym podajemy.


Tagi:

danie dynia