Sposób przygotowania:
Jaglane kotleciki z dynią i jarmużemETAP 1
Kaszę jaglanką gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
ETAP 2
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałe części drobno kroimy. Pierwszą cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
Na rumienionej przysmażamy pokrojony jarmuż, do momentu jak straci na objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 3
Drugą cebulę także kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Startą dodajemy do cebuli. Przysmażamy ją do miękkości. Jeśli dynia w trakcie smażenia się nie rozpadnie, po zdjęciu z ognia delikatnie ją miksujemy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 4
Tak przygotowane składniki: kaszę, dynię, jarmuż, ser, jajka, mąkę oraz przyprawy umieszczamy w misce. Składniki łączymy ze sobą.
ETAP 5
Z gotowej masy formujemy w dłoniach kule, które spłaszczamy i wykładamy na rozgrzany olej.
Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, po czym podajemy.
SylaUla
gusia1000