Kasza gryczana z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja rodzina lubi kasze gryczaną. A tą przyrządzam często latem z grzybów,które razem zbieramy w pobliskich lasach.

Kasza gryczana z grzybami.

Składniki:

Kasza gryczana z grzybami.

 

  • 2szklanki kaszy gryczanej
  • 70dkg grzybów leśnych(w ostateczności możemy użyć pieczarek)
  • Pół torebki mrożonki warzywnej(najlepiej taka pokrojona w słupki)
  • 2 średnie cebule
  • 0,5szklanki utartego sera żółtego
  • Kostka bulionu grzybowego
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1duża łyżka masła
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z grzybami.
Kaszę ugotować na sypko razem z warzywami i kostką bulionową.Oczyszczone grzyby pokrojone na kawałki wrzucić na rozgrzaną,suchą patelnie i smażyć do odparowania soku.Potem dodać łyżkę masła i jeszcze trochę smażyć.Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.Kaszę wymieszać z grzybami,cebulą,serem i przyprawić solą i pieprzem.Kaszę włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać bez przykrycia10 min.w tem.180stopni.Podawać najlepiej z ogórkiem kiszonym.Smacznego!!