Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z sosem grzybowym.
Ugotuj kaszę gryczaną na sypko z dodatkiem 1/2 łyżki masła i soli do smaku - trzymaj ją w cieple (np. pod kołdrą) dopóki nie zrobisz sosu. Na patelni - na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone grzybki - przesmaż je chwilkę, podlej wodą (niewielką iloscią) i zacznij dusić na wolnym , ażi będą miękkie. Na końcu posól i popieprz do smaku. Dodaj mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody, a na końcu dodaj zahartowaną eko- śmietankę. Dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem czarnym - do smaku. Blanszuj liście kapusty we wrzątku, po chwili spłucz je zimną wodą.Na talerzach ułóż połówki liści kapusty (bez grubego nerwu liściowego) ,nałóż kaszę. W środku kaszy zrób wgłębienie - włóż w nie sos z grzybami.
Udekoruj szczypiorem i posyp natką pietruszki.
Udekoruj szczypiorem i posyp natką pietruszki.