Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2
Łyżkę masła rozgrzewam w rondlu, dodaję suchą kaszę i podsmażam chwilę. Wlewam wrzącą wodę, dodaję do smaku i gotuję całość na niewielkim ogniu do chwili. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmuję rondel z ognia, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce okryte np. kocem. Pieczarki myję, kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną w kosteczkę cebulę, dodaję masło i pokrojone pieczarki. Smażę aż pieczarki będą miękkie. Wtedy dodaję łyżkę sosu grzybowego w proszku i wlewam do sosu szklankę wody. Mieszam dokładnie i gotuję, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorącą kaszę wykładam na talerze, polewam sosem pieczarkowym. Danie podaję z kilkoma korniszonami.