grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kasza jaglana z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasza jaglana z warzywami: cukinią, żółtą i czerwoną papryką, ciecierzycą z dodatkiem szczypiorku i natki pietruszki.

Kasza jaglana z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza jaglana z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z warzywami

Przygotowanie kaszy

Kasza jaglana z warzywami
Parmezan możemy zastąpić innym startym serem drobno potarkowanym.

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą.


Kaszę przesypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (wody powinno być ok. 5 cm ponad poziom kaszy). Kaszę odstawiamy na 3 godziny pod przykryciem. Po upłynięciu wskazanego czasu, odlewamy wodę i płuczemy kaszę.


Kaszę gotujemy 10 min. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 100 ml letniego mleka, dokładnie mieszamy. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 15 min.


Do kaszy dodajemy 40 gr startego parmezanu, 20 gr masła, 3 łyżki natki pietruszki i 3 łyżki szczypiorku. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 15 min.

Przygotowanie formy

Kasza jaglana z warzywami
Do podania kaszy jaglanej najlepiej wykorzystać formę z tzw. dziurką, w której podamy warzywa.

Formę o średnicy 25 cm wykładamy folią samoprzylepną, dokładnie wykładamy dno i boki formy.

Wykładanie kaszy do formy

Kasza jaglana z warzywami
Przed odstawieniem kaszy do lodówki formę przykrywamy folią samoprzylepną.

Przygotowaną kaszę wykładamy do formy. Wierzch i boki dokładnie dociskamy łyżką. Formę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przygotowanie warzyw

Kasza jaglana z warzywami
Podduszone warzywa przed podaniem powinny być dokładnie odsączone.

Na końcu przygotowujemy warzywa. Gotujemy ciecierzycę do miękkości. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczkę.


Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Podduszamy paprykę. Po ok. 5 minutach dodajemy cukinię. Warzywa smażymy kolejne 5 minut.


Usmażoną cukinię i paprykę odsączamy z nadmiaru oleju.


W misce mieszamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, cukinię, paprykę, pokrojone zielone i czarne oliwki. Warzywa doprawiamy suszonym oregano, solę i pieprzem.


Kaszę wyjmujemy z formy i dekorujemy warzywami.