Sposób przygotowania:
Kasza jaglana z warzywamiPrzygotowanie kaszy
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą.
Kaszę przesypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (wody powinno być ok. 5 cm ponad poziom kaszy). Kaszę odstawiamy na 3 godziny pod przykryciem. Po upłynięciu wskazanego czasu, odlewamy wodę i płuczemy kaszę.
Kaszę gotujemy 10 min. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 100 ml letniego mleka, dokładnie mieszamy. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Do kaszy dodajemy 40 gr startego parmezanu, 20 gr masła, 3 łyżki natki pietruszki i 3 łyżki szczypiorku. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 15 min.
Przygotowanie formy
Formę o średnicy 25 cm wykładamy folią samoprzylepną, dokładnie wykładamy dno i boki formy.
Wykładanie kaszy do formy
Przygotowaną kaszę wykładamy do formy. Wierzch i boki dokładnie dociskamy łyżką. Formę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotowanie warzyw
Na końcu przygotowujemy warzywa. Gotujemy ciecierzycę do miękkości. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Podduszamy paprykę. Po ok. 5 minutach dodajemy cukinię. Warzywa smażymy kolejne 5 minut.
Usmażoną cukinię i paprykę odsączamy z nadmiaru oleju.
W misce mieszamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, cukinię, paprykę, pokrojone zielone i czarne oliwki. Warzywa doprawiamy suszonym oregano, solę i pieprzem.
Kaszę wyjmujemy z formy i dekorujemy warzywami.
SylaUla