jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza z pesto w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasza z grzybami duszonymi w śmietanie to moje ulubione danie. Sezon na nie się kończy więc ostatnia szansa na przygotowanie dania ze świeżych grzybków!

Kasza z pesto w sosie kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza z pesto w sosie kurkowym

 

  • 200 g kaszy mazurskiej (lub innej)
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pesto pietruszkowego (pietruszka, migdały, oliwa i czosnek)
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • 250 g kurek
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • sól, pieprz biały do smaku
  • starty ser do posypania
  • maka do zagęszczenia (około 1 łyżeczki)
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza z pesto w sosie kurkowym
Czyścimy kurki, kroimy większe na pół. Obieramy cebulę, siekamy ją drobno po czym szklimy na 1 łyżce masła sklarowanego. Dodajemy grzyby , lekko solimy i dusimy grzybki na małym ogniu 15 minut. Podlewamy śmietaną i dusimy kolejne 10 minut. Zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy solą i białym pieprzem świeżo zmielonym. Na łyżce masła przesmażamy kaszę z dodatkiem pesto i sera. Gorącą kaszę wkładamy do obręczy ułożonych na talerzach. Po zdjęciu obręczy podlewamy kaszę sosem z kurkami i posypujemy startym serem. Dekorujemy porcje listkami pietruszki. 
Kasza z pesto w sosie kurkowym
Obieramy cebulę, siekamy ją drobno po czym szklimy na 1 łyżce masła sklarowanego. Dodajemy grzyby , lekko solimy i dusimy grzybki na małym ogniu 15 minut.
Kasza z pesto w sosie kurkowym
Podlewamy kurki śmietaną i dusimy kolejne 10 minut.
Kasza z pesto w sosie kurkowym
Zagęszczamy sos maką wymieszaną z odrobinią wody. Doprawiamy solą i białym pieprzem świeżo zmielonym.
Kasza z pesto w sosie kurkowym
Na łyżce masła przesmażamy kaszę z dodatkiem pesto i sera.