anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z pęczaku i selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taką sałatkę możemy podać na kolację lub zabrać do pracy na lunch. Pęczak z pesto i pastą curry ma wyjątkowy smak, a do tego chrupiący seler naciowy i słodkie pomidorki.

Sałatka z pęczaku i selera naciowego

Składniki:

Sałatka z pęczaku i selera naciowego

 

  • pęczak - 100 g
  • seler naciowy - 4 łodygi
  • pomidory koktajlowe – 200 g
  • pesto z suszonych pomidorów – 2 łyżki
  • zielone oliwki – 10 szt.
  • koperek posiekany – 2 łyżki
  • czerwona pasta curry – do smaku
  • sól – do smaku
  • masło – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sałatka z pęczaku i selera naciowego
Pęczak oczyszczam z ewentualnych zanieczyszczeń, starannie opłukuję, kilka razy zmieniając wodę. Zagotowuję w garnku 250 ml wody, dodaję sól do smaku i łyżkę masła. Wsypuję odsączoną na sitku kaszę i gotuję pod przykryciem 15 minut. Wyłączam gaz i nie zdejmuję pokrywki z garnka do momentu, aż kasza przestygnie.Wystudzoną kaszę mieszam z pesto z pomidorów i pastą curry. Dodaję obrany i pokrojony seler naciowy, pokrojone pomidory i oliwki. Mieszam, doprawiam do smaku solą, dodaję posiekany szczypiorek i jeszcze raz delikatnie mieszam.

Tagi:

pesto seler