AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kaszak dwusmakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z kaszy manny o smaku waniliowo - czekoladowym.

Kaszak dwusmakowy

Składniki:

Kaszak dwusmakowy

 

  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła lub masła roślinnego
  • 1,5 szkl. kaszy manny
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • olejek rumowy/arakowy/ lub migdałowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże paczki herbatników petit-beurre ( niecałe )
  • polewa czekoladowa lub 1 czekolada.z 5 łyżkami mleka.

Sposób przygotowania:

Kaszak dwusmakowy
Kaszę ugotować na mleku - cały czas mieszając !!! Dodać cukier − wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Kaszę trzeba od czasu do czasu mieszać, żeby nie utworzył się kożuch. Następnie  utrzeć masło, dodając po małej porcji wystudzonej kaszy. Kaszę podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z cukrem waniliowym i ucierać mikserem. Do drugiej części dodać kakao i aromat rumowy lub arkowy albo migdałowy. Ucierać dokładnie, aż masa będzie gładka. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników petit- beurre ( zamiast takich ciastek można użyć solone krakersy ). Na warstwie herbatników rozsmarować waniliowy krem. Ułożyć następną warstwę herbatników, na nich rozsmarować kakaowy krem. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Polać polewą czekoladową- gotową lub czekoladą np. deserową rozpuszczoną z 4-5 łyżkami mleka. Ja polałam gotową białą polewą czekoladową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.  SMACZNEGO :)