Sposób przygotowania:
Kaszankowe szaszłyki
Kaszankę(powinna być dość ścisła żeby nie rozpadła się przy krojeniu) kroimy na kawałki ok 4-5 cm.
Ostrożnie nakłuwamy widelcem albo wykałaczką. Każdy plaster boczku lekko smarujemy miodem i zawijamy w niego przygotowane kawałki kaszanki.
Paprykę(najlepiej czerwoną) oczyszczamy i kroimy na kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na połowy. Przygotowane składniki na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na tackach albo na ruszcie.
Pilnujemy by kaszanka się nie przegrzała bo pomimo osłonki z boczku może się posypać.
Ostrożnie nakłuwamy widelcem albo wykałaczką. Każdy plaster boczku lekko smarujemy miodem i zawijamy w niego przygotowane kawałki kaszanki.
Paprykę(najlepiej czerwoną) oczyszczamy i kroimy na kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na połowy. Przygotowane składniki na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na tackach albo na ruszcie.
Pilnujemy by kaszanka się nie przegrzała bo pomimo osłonki z boczku może się posypać.