Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Kaszotto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

danie w lodówkowych resztek

Kaszotto

Składniki:

Kaszotto

 

  • 1,5-2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
  • 10 dkg szynki gotowanej (1-2 grube plastry),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 200 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 cebula,
  • 3 czubate łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka),
  • 2 łyżki sosu chili z czosnkiem,
  • 2 łyżki oleju,
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Kaszotto
Szynkę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szynkę i cebulę aż lekko się zrumienią. Dodać kaszę i sos chili. Smażyć mieszając 3 min.. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki i osączoną kukurydzę, wymieszać, smażyć jeszcze 2-3 min.. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane zieleniną.