jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Katarzynka nie tylko dla Katarzyny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień. Schłodzony dobrze się kroi, i ciekawie prezentuje się na stole. Polecam!

Katarzynka nie tylko dla Katarzyny

Składniki:

Katarzynka nie tylko dla Katarzyny

 

  • Składniki

 

  • 4 paczki pierników Katarzynek w czekoladzie. (Jeśli są małe paczki to więcej trzeba kupić. Na sztuki to weszło mi 22 pierniki . Ale wszystko zależy od ich wielkości).
  • Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek,
  • 15 dag cukru,
  • 10 dag mąki,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody.
  • Masa kawowa:
  • 0,7 litra mleka
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 kopiate łyżki mąki kartoflanej,
  • 4 żółtka

 

 

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości

 

Sposób przygotowania:

Katarzynka nie tylko dla Katarzyny
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółta. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Po delikatnym wymieszaniu ciasto wylewamy na blaszke i pieczemy biszkopt około 15-20 minut w 180°C minut. Upieczony , przestudzony biszkopt dzielimy na połowę. Można także upiec dwa biszkopty po 3 jajka. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy cukier waniliowy, budyń, mąkę, żółtka. Mieszanina zalewam,y gotujące mleko i gotujemy budyń. Gotowy studzimy. gdy budyń ostygnie ucieramy masło. Do utartego dajemy stopniowo budyń. Na koniec dokładamy kawę zaparzona w niewielkiej ilości wody. Ewentualnie możemy dodać alkohol do smaku. Gdy masa jest gotowa przekładamy ciasto: -Biszkopt czekoladowy,Połowa masy,Pierniczki,druga połowa masy,Biszkopt czekoladowy. Ciasto dekorujemy według uznania.