Sposób przygotowania:
Szarlotka z katarzynkami
Biszkopt pieczemy wg standardowego przepisu czyli białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pianę z białek, po wymieszaniu dodajemy łyżkę oliwy i na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. około 30minut - na złoty kolor. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wody. Obrane ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi otworami. Podsmażamy i do podsmażonych wsypujemy sypkie galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na przestudzony biszkopt rozkładamy przesmażone, ciepłe jabłka wymieszane dokładnie z galaretkami. Na jabłkach układamy katarzynki. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się jej mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Śnieżki przygotowujemy wg przepisu producenta, zamieszczonego na opakowaniu, tylko dodajemy o 50 ml mleka mniej. Ubijamy ją ok 3-5 minut a następnie dodajemy porcjami krzepnącą galaretkę. Masą śnieżkowo-galaretkową nakrywamy masę jabłkową i katarzynki. Wstawiamy do chłodziarki.
habibi
Termar
Nie spotkałam się, z tym, by pierniczki pozostały twarde... nalezy kupić katarzynki świeże i miękkie.
msewka
Dla mnie ciasto Twoje jest świetne i daję 5.
Doro