Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szarlotka z katarzynkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetne ciasto, reprezentacyjne, na przyjęcia i te duże i te małe.

Szarlotka z katarzynkami

Składniki:

Szarlotka z katarzynkami

 

  • jabłka złota lub szara reneta - 1,5 - 2 kg
  • galaretka brzoskwiniowa lub morelowa - 2 szt
  • pierniczki katarzynki - 3-4 opak
  • mleko - 350-400 ml
  • masa galaretkowo-snieżkowa:
  • galaretka agrestowa - 1 opak
  • śnieżka light - 2opak
  • biszkopt:
  • cukier - 3/4 szkl
  • cukier z prawdziwą wanilią - 2-3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 1, 5 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • mąka pszenna tortowa - 1 szkl i 1 łyżka
  • jaja - 6 szt

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z katarzynkami
Biszkopt pieczemy wg standardowego przepisu czyli białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pianę z białek, po wymieszaniu dodajemy łyżkę oliwy i na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C. około 30minut - na złoty kolor. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wody. Obrane ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi otworami. Podsmażamy i do podsmażonych wsypujemy sypkie galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na przestudzony biszkopt rozkładamy przesmażone, ciepłe jabłka wymieszane dokładnie z galaretkami. Na jabłkach układamy katarzynki. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się jej mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Śnieżki przygotowujemy wg przepisu producenta, zamieszczonego na opakowaniu, tylko dodajemy o 50 ml mleka mniej. Ubijamy ją ok 3-5 minut a następnie dodajemy porcjami krzepnącą galaretkę. Masą śnieżkowo-galaretkową nakrywamy masę jabłkową i katarzynki. Wstawiamy do chłodziarki.