Kategoria promowana - czerwiec - podwajamy wirtuale

  • 9

Od 1 do 30 czerwca dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie truskawki, czereśnie, arbuza, bób, cukinię, zielony groszek, młodą kapustę. Uwaga! Od teraz za przepisy w kategorii promowanej otrzymacie nie 10 ale 20 wirtuali ekstra.

WPROWADZENIE

Od 1 do 30 czerwca dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie truskawki, czereśnie, arbuza, bób, cukinię, zielony groszek, młodą kapustę. Uwaga! Od teraz za przepisy w kategorii promowanej otrzymacie nie 10 ale 20 wirtuali ekstra.

Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 20 wirtuali.

Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem przygotowanej potrawy.

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć, pisząc do misia5 lub zbysiowa lub w ostateczności do zozolek.

Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

I. Truskawki


Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a na dodatek są słodkie i smaczne. Czy ktoś im się oprze? Te czerwone, soczyste owoce, kształtem przypominają serce. I nie przypadkowo - truskawki pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i utrudniają wchłanianie tłuszczu. Najlepiej jeść je na surowo. Idealnie sprawdzają się do przygotowania ciast i deserów.

II. Czereśnie


To jedne z bardzo wartościowych owoców. Zawierają w sobie potas, który ma dobry wpływ na serce, stawy oraz nerki. Witamina B5 z kolei wspomaga leczenie artretyzmu. Poprawiają stan i wygląd naszej skóry. Porcja czereśni dostarcza dużo jodu, dzięki któremu tarczyca funkcjonuje prawidłowo. Sezon na nie jest krótki, więc wykorzystajmy czereśnie w naszej kuchni.

III. Arbuz


Kto z nas nie zna tego pysznego i orzeźwiającego owocu? W 92% składa się z wody. Jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, dzięki którym na dłużej zachowamy swoją młodość. Arbuz jest również bogaty w substancje, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie. Przyśpiesza regenerację mięśni, dlatego powinni spożywać go sportowcy. Najczęściej jedzony na surowo ale idealnie nadaje się do sałatek czy deserów.

TruskawkiCzereśnieArbuz

IV. Bób


Ma bardzo oryginalny smak, wyglądem przypomina fasolę. Należy do roślin strączkowych. Roślina ta ma w sobie wiele wartości odżywczych. Zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego. Jest bogaty również w potas i dzięki niemu reguluje ciśnienie krwi. Co więcej, spowalnia proces trawienia i na długo daje poczucie sytości. Jest idealną przekąską w ciągu dnia!

V. Cukinia


Im młodsza, tym lepsza i smaczniejsza. Kabaczek, bo to jej druga nazwa, można przyrządzić na wiele sposobów. Usmażyć, ugotować, upiec, zamarynować, udusić i zjeść na surowo. Jej kwiaty także są jadalne! Wiele osób  ceni cukinię z uwagi na jej  wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP, B1. Jest łatwa w trawieniu, dlatego mogą ją jeść już sześciomiesięczne maluchy!

VI. Groszek zielony


Ten zielony krewny fasoli jest jedną z roślin uprawianych przez człowieka najwcześniej. Zawiera mnóstwo witamin (m. in. A, C, E, B1) i minerałów (m. in. wapń, żelazo, sód, potas, błonnik pokarmowy). Zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył oraz szanse na wystąpienie udaru czy miażdżycy i artretyzmu. Redukuje zmęczenie i znużenie. Najchętniej spożywany jest w sałatce.

BóbCukiniaZielony groszek


VII. Młoda kapusta


Każdy chyba lubi młodą kapustę z zasmażka, cebulką i koperkiem. Smakuje wyśmienicie. Co więcej, ma wiele właściwości leczniczych: pomaga leczyć anemię, choroby stawów, podnosi odporność oraz pozwala cieszyć się pięknymi włosami i paznokciami na dłużej. Możesz ją dostać na każdym bazarku i przyrządzić z niej pyszne danie!

 Młoda kapusta

Ważne!
Do promowanej kategorii będziemy przyjmować przepisy wykonane na bazie świeżych produktów!

Mamy również gorącą prośbę - abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na pierogi z truskawkami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Pierogi z owocami" (w dziale "Pierogi") a także do podkategorii "Truskawki" (w dziale "Owoce"). Dziękujemy!

Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone bardzo proste "potrawy" np. kompot, bób gotowany w wodzie.

Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 czerwca.

Zdjęcia: Fotolia

Zobacz przepisy na dania z bobem >>>