Kategoria promowana - maj

  • 12

Od 1 do 31 maja dodatkowo promujemy - 10 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie mango, szparagi, boćwinę, szczaw, cykorię oraz szpinak. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!

WPROWADZENIE

Od 1 do 31 maja dodatkowo promujemy - 10 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie mango, szparagi, boćwinę, szczaw, cykorię oraz szpinak. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!

Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 10 wirtuali.

Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem przygotowanej potrawy.

Wirtuale dodają moderatorki zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa lub w ostateczności do zozolek.

Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

                                              Dodaj przepis
    
                     mango     szparagi

I. Mango
Odrobina egzotyki w kuchni! To doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Nieprzypadkowo nazwane "owocem młodości",  mango pomaga opóźnić procesy starzenia. Chociaż charakteryzuje się specyficznym, słodkim smakiem, jest doskonałym składnikiem dań rybnych, mięsnych, z owoców morza, sałatek czy przystawek.

II. Szparagi
Występują w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Można przygotowywać je na wiele rozmaitych sposobów - zarówno jako samodzielne danie lub jako jego składnik. Kotlety, zapiekanki, roladki czy sałatki to kropla w morzu kulinarnych możliwości, jakie daje to warzywo! Grillowane, pieczone a może smażone? Przyrządzasz jak chcesz!
     
                     szczaw     cykoria

III. Szczaw
Kojarzony przede wszystkim z zupami, szczaw świetnie sprawdzi się w innych daniach! Ten bogaty w szczawian potasu kulinarny składnik można wykorzystywać m.in. do sałatek, dań rybnych, jajecznicy i wielu innych potraw. Często wykorzystywany do robienia przetworów. Najlepiej zbierać go wiosną - wtedy jego liście są najdelikatniejsze.

IV. Cykoria
To wyśmienite warzywo zawierające w swoim składzie wiele witamin i składników mineralnych. Na bazie cykorii można przyrządzić wyśmienite zupy, można zapiekać ją z dodatkiem różnych składników, podawać w sałatkach - sposobów wykorzystania jest naprawdę wiele, a co najważniejsze - każdy doskonale smakuje!

                     boćwina     szpinak

V. Boćwina
Boćwina (inaczej zwana bietolą) charakteryzuje się delikatnymi, kruchymi liśćmi o ciemnozielonym zabarwieniu. Są one źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza i magnezu. Najlepiej smakują wiosną - można z nich przygotowywać rozmaite pyszności, takie jak gołąbki, zupy, zapiekanki, tarty. Możliwości jest naprawdę wiele!

VI. Szpinak
Odpowiednio przyrządzony, przekona swoim smakiem niejednego sceptyka! Szpinak zawiera w swoim składzie m.in. witaminy, potas, żelazo czy kwas foliowy. Można przygotowywać z niego nadzienia do naleśników czy pierogów, rewelacyjnie komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami.

                                             Dodaj przepis

Ważne!
Ponieważ wiosna przede wszystkim kojarzy się z przebudzeniem do życia i świeżością do promowanej kategorii będziemy przyjmować przepisy wykonane na bazie świeżych produktów! Kolor cykorii czy szparagów nie ma dla nas znaczenia.

Mamy również gorącą prośbę - abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na pierogi ze szpinakiem, możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "pierogi ze szpinakiem" (w dziale "Pierogi") a także do podkategorii "Szpinak" (w dziale "Warzywa"). Dziękujemy!

Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 maja.


Polecamy: Koktajl ze szpinaku i mango >>>