Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Zapiekanka ze szpinakiem i penne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciekawy pomysł na wykorzystanie świeżego szpinaku. Przygotowanie składników trochę trwa, ale złożona zapiekanka w kilka minut gotowa.

Zapiekanka ze szpinakiem i penne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem i penne

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem i penne
Cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować mniej więcej dopóki prawie cała woda nie odparuje. Szpinak powinien być prawie miękki.

Mięso pokroić w 1cm kostkę i podsmażyć na patelni. Jeśli wykorzystujemy boczek to na suchej patelni, a szynkę na oleju. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i granulowany czosnek.

Ser zetrzeć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180st C i zapiekać około 20 minut. 
Zapiekanka ze szpinakiem i penne
Szpinak gotować w dużym garnku, on znacznie zmiejszy objetość
Zapiekanka ze szpinakiem i penne
Szpinak powinien gotować się, aż prawie cala woda odparuje, reszte odcedzić
Zapiekanka ze szpinakiem i penne
Szynke pokroić w kostke i usmażyć na patelni
Zapiekanka ze szpinakiem i penne
Wszystkie skladniki zapiekanki dokładnie wymieszać i wlożyć do naczynia do zapiekania