zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kawałki indyka w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rozgrzewające, smaczne danie, można podać solo , z kaszą, makaronem lub pieczywem. Na koniec zagęszczam lekko śmietaną i skrobią.

Kawałki indyka w aromatycznym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawałki indyka w aromatycznym sosie

 

  • 60 dag mięsa z indyka ( u mnie z udźca)
  • 50 ml oleju ryżowego lub z pestek winogron
  • Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1-2 łyżeczki imbiru
  • Płaska łyżeczka curry indyjskiego
  • Łyżka czosnku w granulkach
  • Vegeta domowa do smaku
  • Sól wg smaku
  • Przyprawa ognista w młynku wg smaku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Łyżka skrobi kukurydzianej
  • ilości przypraw podałam orientacyjnie, należy dodać wg własnego gustu

 

Sposób przygotowania:

Kawałki indyka w aromatycznym sosie
Umyte i osuszone mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki , dodaję przyprawy oprócz słodkiej papryki, dodaję olej, mieszam dokładnie całość i odstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny.

Po tym czasie mięso obsmażam i podlewam gorącą wodą, dodaję sodką paprykę, i gotuję do miękkości mięsa, jakieś 40 minut.

Na koniec zagęszczam lekko śmietaną i skrobią.

Podaję solo, doskonale smakuje także ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszą.
Kawałki indyka w aromatycznym sosie
Umyte i osuszone mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki , dodaję przyprawy
Kawałki indyka w aromatycznym sosie
Po tym czasie mięso obsmażam i podlewam gorącą wodą
Kawałki indyka w aromatycznym sosie
dodaję sodką paprykę, i gotuje do miękkości mięsa, jakieś 40 minut.
Kawałki indyka w aromatycznym sosie
Etap 4 Na koniec zagęszczam lekko śmietaną i skrobią.