szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

indyk w sosie serowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

jest extra extra extra jeszcze raz extra?

indyk w sosie serowym

Składniki:

indyk w sosie serowym

 

  • pierś z indyka (średnia)
  • 180-200ml śmietany 18%
  • cała kostka sera żółtego , około 300gram (im więcej tym lepiej)
  • pieprz,sól do smaku

 

  • wystarczy ale ja serwuję to z bagietką - ser nieźle się bierze na pieczywo i dobrze smakuje
  • oraz z nisko kaloryczną sałatką grecką ( sałata, lekka oliwa, trochę szczypiorku i oliwki)

Sposób przygotowania:

indyk w sosie serowym
indyka kroimy w cienkie paski i smażymy na oliwie z oliwek - jest to ważne, ponieważ oliwa z oliwek później jest wykorzystywana jako sos, więc to wszystko wciągamy ;). Kiedy usmażymy na złoty kolor, indyk jest gotowy. Następnie rozpuszczamy w rondelku śmietanę połączoną z serem. Ser kroimy jak najdrobniej, w celu szybkiego połączenia. Tak na prawdę niczym nie musimy przyprawiać. Im więcej sera tym lepiej. Można jednak dodać odrobinę bazylii i carry.Całość łączymy w jednej misie. Serwujemy z bagietką i prostą sałatką na bazie sałaty.Pycha!