ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Kawałki kurczaka z porami i pieczarką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy mam dosyć popularnego fileta w panierce sięgam po to danie, gdzie kurczak zyskuje odmienny smak i wygląd

Kawałki kurczaka z porami i pieczarką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawałki kurczaka z porami i pieczarką

 

 

Sposób przygotowania:

Kawałki kurczaka z porami i pieczarką
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do roztrzepanego jajka z dodatkiem ziół (świetnie komponuje się tutaj tymianek, ale mogą być dowolne, ulubione przez nas przyprawy). Następnie panierujemy w bułce tartej i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Tak przygotowanego kurczaka dzielę na pół i część umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Pora myję, osuszam i kroję w "piórka", również podsmażam na patelni i dodaję do kurczaka. Podobnie postępuje z pieczarkami. Po obraniu i pokrojeniu zostają podsmażone i położone na warstwie porów. Na wierzch potrawy dodajemy resztę kurczaka. Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika na 160'C na około 20-30 minut.
Kawałki kurczaka z porami i pieczarką
Kawałki kurczaka zostawiam na pół godziny w jajku z ziołami
Kawałki kurczaka z porami i pieczarką
Pora kroimy w piórka, a potem podsmażamy
Kawałki kurczaka z porami i pieczarką
Pokrojone pieczarki również podsmażamy przed dodaniem do potrawy
Kawałki kurczaka z porami i pieczarką
W naczyniu żaroodpornym układamy poszczególne składniki: pierwszą i ostatnią warstwę stanowi kurczak