Sposób przygotowania:
Kawowa pokusa
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jaja sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno w wysokim naczyniu, dodać następnie cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka proszek do pieczenia i cały czas miksować. Wsypać przesiana mąkę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. Piec do uzyskania złotego koloru biszkopta. Biszkopt podzielić na dwie równe części. Następnie wykonać masę kawową, w tym celu 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem w szerokim rondelku. Schłodzić mleko. Wlać do pół szklanki mleka i rozpuścić w mleku mąkę ziemniaczaną, wymieszać z żółtkami i wlać do wrzącego mleka, zagotować całość, efektem tego będzie budyń. Zdjąć z palnika i wystudzić zupełnie budyń. Czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać dwoma łyżkami gorącej wody i rozpuścić kawę. Do wysokiej miski włożyć masło, zmiksować je z zimnym budyniem i miksować na jednolitą masę pozbawioną grudek. Na sam koniec wlać kawę rozpuszczoną i mieloną z wodą. Zmiksować całość. Oba krążki biszkoptowe należy nasączyć sokiem z cytryny, następnie nałożyć masę na jeden biszkopt, rozsmarować dokładnie masę. Po czym przykryć drugim biszkoptem. Zostawić kilka łyżek masy do dekoracji. W dalszej kolejności należy schłodzoną śmietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem na jednolitą masę. Masę wyłożyć na wierzch tortu. Rozsmarować równomiernie, masę kawową nałoży do szprycy i wedle uznania ozdobić tort. Posypać posypką i poukładać koraliki dekoracyjne. Przy pomocy flamastrów dekoracyjnych wykonać dekoracje na torcie.
zewa