mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Kawowa rolada z kremem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Miekkie maslo zmiksowac z cukrem oraz zoltkami.Dodac make i proszek do pieczenia wymieszac....

Kawowa rolada z kremem.

Składniki:

Kawowa rolada z kremem.

 

  • CIASTO:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki
  • lyzka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • sol
  • KREM:
  • 1/2 l smietany kremowki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 torebki zagestnika do bitej smietany
  • puszka moreli w syropie

Sposób przygotowania:

Kawowa rolada z kremem.
CIASTO: Miekkie maslo zmiksowac z cukrem oraz zoltkami.Dodac make i proszek do pieczenia wymieszac. Kawe rozpuscic w lyzce goracej wody dodac do ciasta.Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i delikatnie polaczyc z ciastem . prostokatna blache wylozyc papierem do pieczenia.Wlac ciasto wyrownac i piec 15-20 minut w 180 stopniach.Gorace ciasto wraz z papierem wylozyc na sciereczke .Papier odlepic ciasto przestudzic wylozyc nim bardzo delikatnie blaszke keksowke. KREM: Zimna kremowike ubic z cukrem pudrem (lyzke odlozyc do dekoracji) oraz zagestnikiem.Morele osaczyc pokroic na kawalki kilka odlozyc do dekoroacji.Do formy z ciastem nalozyc polowe kremu na wierzch ulozyc morele przykryc reszta kremu.Przykryc wystajacymi brzegami ciasta.Wstawic na godzine do lodowki. Ciasto wyjac z formy wierzch oprodzyc cukrem pudrem ,udekorowac morelami .Smacznego.