motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto kawowe z polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Biszkopt z masą kawową i polewą

Ciasto kawowe z polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kawowe z polewą

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 10 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy(mocnej)
  • 15 dkg masła
  • Polewa
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżka kakao
  • migdały w płatkach do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z polewą
Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut. Masa; Do miksera dajemy cukier, żółtka i mąkę, miksujemy. Dodajemy wystudzoną kawę, przekładamy do rondelka i gotujemy na gęsty krem. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Masło ucieramy i dodajemy po troszku zimnego kremu a na końcu kieliszek spirytusu. Na upieczony biszkopt dajemy przygotowaną masę. Polewa; Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy i zimną polewą polewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto kawowe z polewą
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka a na końcu mąkę z proszkiem. Pieczemy biszkopt
Ciasto kawowe z polewą
Żółtka, cukier i mąkę miksujemy, dodajemy kawę, gotujemy krem. Do utartego masła dajemy zimny krem
Ciasto kawowe z polewą
Przygotowaną masę rozkładamy na upieczony biszkopt