Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto z Prince Polo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z dodatkiem ciasteczek Prince Polo oraz nutką kawy. Wyśmienity deser dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Ciasto z Prince Polo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z Prince Polo

 

  • Ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto bakaliowe z Prince Polo:
  • ½ szkl białek (z 4-5 jajek)
  • 3/4 szkl cukru
  • 12 dag wafelków Prince Polo
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z Prince Polo
Ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto wylewamy na tortownicę (średnica 22 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciastka Prince Polo kroimy w 1 cm kosteczkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe, orzechy oraz Prince Polo. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Papier zdejmujemy po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa: Z mleka odlewamy ½ szklanki, pozostałe mleko zagotowujemy. W ½ szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wrzącej wody, studzimy. Masło miksujemy, dodajemy po troszeczku ziemnego budyniu. Dokładnie razem miksujemy. Następnie wlewamy kawę oraz spirytus. Mieszamy mikserem. Polewa: Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki. Zagotowujemy cały czas mieszając. Chwile studzimy. Przełożenie: ciasto bakaliowe z prince polo- 2/3 masy kawowej- ciasto ciemne- 1/3 masy kawowej- polewa (esy floresy). Gotowe ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Ciasto z Prince Polo
Przygotowujemy ciasto ciemne. Pieczamy.
Ciasto z Prince Polo
Przygotowujemy ciasto bakaliowe z Prince Polo. Pieczemy.
Ciasto z Prince Polo
Gotujemy budyń. Przygotowujemy masę budyniowo- kawową.
Ciasto z Prince Polo
Przekładamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.