kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kawowiec z waflami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienite ciasto dla wielbicieli kawy.

Kawowiec z waflami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowiec z waflami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem 1:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kostka margaryny
  • Krem 2:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 śnieżka
  • 4 wafelki bez polewy czekoladowej o dowolnym smaku np. grześki
  • Dodatki:
  • 1/2 opakowania biszkoptów
  • 1 szkl. naparu z kawy rozpuszczalnej
  • 3 kostki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Kawowiec z waflami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i znów ucieramy. Kolejno dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę i pieczemy 25min. w temp.180*C. Krem 1: Jedną szklankę mleka gotujemy a w drugiej rozpuszczamy maki,cukier, żółtka i kawę. Wlewamy na gotujące mleko i gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z miękką margaryną. Połowę kremu wykładamy na wystudzony biszkopt. Ciastka biszkoptowe moczymy w naparze kawy i układamy na krem, przykrywamy pozostałym kremem. Krem 2: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i wsypujemy śnieżkę. Wafle kruszymy na pył i dodajemy do ubitej śmietany.Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i zimną dodajemy do śmietany. Mieszamy i wykładamy na krem 1. Możemy dodatkowo przed wyłożeniem kremu śmietanowego ułożyć drugą warstwę moczonych w kawie biszkoptów. Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki by kremy dobrze się ze sobą połączyły.
Kawowiec z waflami
Do budyniu kawowego dodajemy miękka margarynę i ucieramy na gładką masę.
Kawowiec z waflami
Wafelki o ulubionym smaku kruszymy na pył.
Kawowiec z waflami
Na biszkoptach moczonych w kawie rozsmarowujemy krem śmietanowy.
Kawowiec z waflami
Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą .