Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kawowy biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Biszkopt po ostudzeniu najlepiej przełożyć masą lub kremem.

Kawowy biszkopt

Składniki:

Kawowy biszkopt

 

  • 5 szt jajka,
  • 5 łyżek cukier,
  • 4 łyżki mąka,
  • 2 łyżki kawa naturalna mielona,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • masło do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Kawowy biszkopt
Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować masłem, posypać bułka tartą. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po 1 żółtku. Gdy masa jajeczna jest puszysta, wsypać mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Po ostudzeniu przekładać masą lub kremem.