izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kebab po domowemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proponuję zdrowszą wersję często kupowanego w ulicznych budkach i lubianego przez większość fast foodu.

Kebab po domowemu

Składniki:

Kebab po domowemu

 

 

 

  • FARSZ:
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Przyprawa kebab-gyros
  • Pomidor 1 szt.
  • Ogórek 0,5 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Sałata lodowa 1/4 główki

 

 

Sposób przygotowania:

Kebab po domowemu
BUŁKI: Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, wlewamy olej, mleko i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ścierka i odstawiamy w ciepłe na 20 minut. Po upływie tego czasu, do zaczynu drożdżowego wsypujemy sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na kwadraty o grubości ok. 2 cm. Kwadraty przecinamy po skosie na pół (tak, aby powstały trójkąty). Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, każdy z trójkątów rozcinamy w środku. FARSZ: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obficie posypujemy przyprawą kebab-gyros. Podsmażamy na patelni na rumiano. Pomidora i ogórka myjemy, kroimy je w średniej grubości półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy ją w cienkie półplasterki. Sałatę rwiemy na małe kawałki. SOS: Wlewamy jogurt naturalny do miseczki, dodajemy szczyptę pieprzu czarnego, soli oraz czosnku granulowanego. Do środka każdej bułki wlewamy sos, wkładamy mięso oraz wszystkie pokrojone warzywa. Można również użyć ketchupu.