Sposób przygotowania:
Kebab po domowemu
BUŁKI: Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, wlewamy olej, mleko i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ścierka i odstawiamy w ciepłe na 20 minut. Po upływie tego czasu, do zaczynu drożdżowego wsypujemy sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na kwadraty o grubości ok. 2 cm. Kwadraty przecinamy po skosie na pół (tak, aby powstały trójkąty). Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, każdy z trójkątów rozcinamy w środku. FARSZ: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obficie posypujemy przyprawą kebab-gyros. Podsmażamy na patelni na rumiano. Pomidora i ogórka myjemy, kroimy je w średniej grubości półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy ją w cienkie półplasterki. Sałatę rwiemy na małe kawałki. SOS: Wlewamy jogurt naturalny do miseczki, dodajemy szczyptę pieprzu czarnego, soli oraz czosnku granulowanego. Do środka każdej bułki wlewamy sos, wkładamy mięso oraz wszystkie pokrojone warzywa. Można również użyć ketchupu.