eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kebab wieprzowy Eli z niespodzianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zainspirowałam się pomysłem koleżanki z małymi zmianami.

Kebab wieprzowy Eli z niespodzianką

Składniki:

Kebab wieprzowy Eli z niespodzianką

 

  • .20 kg łopatki wieprzowej-zmielić(może być gotowe mielone)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • przyprawa ziołowa do grilla
  • nie podaję ilości przypraw,bo to zależy od gustu.

 

  • 12 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 12 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 12 pieczarek marynowanych
  • 12 większych marynowanych cebulek perłowych
  • 6 patyków do szaszłyków
  • olej do posmarowania kebabów
  • 2 tacki aluminiowe grillowe

Sposób przygotowania:

Kebab wieprzowy Eli z niespodzianką
Do mięsa dodać jajka,sól,pieprz,majeranek,czosnek,przyprawę do grilla i wyrobić.Na każdy patyk do szaszłyków nabijać czerwony pomidorek,pieczarkę,żółty pomidorek,cebulkę i jeszcze raz powtórzyć.Mięso podzielić na 6 części,rozpłaszczać na dłoni na kształt prostokąta,położyć szaszłyk i w około oblepić.Kebaby przełożyć na tacki aluminiowe,posmarować olejem i piec ze wszystkich stron aż mięso będzie miękkie i zrumienione.Zdjąć kebaby z grilla,odczekać kilka minut i podawać.Na talerzu wyjąć ostrożnie patyk i przekroić kebaba wzdłuż na pół.Wtedy ładnie widać co jest w środku.Smacznego!