goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kebabki w sosie meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podajemy z makaronem lub ryżem

Kebabki w sosie meksykańskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kebabki w sosie meksykańskim

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • przyprawa do kebaba 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia

 

  • sos:
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • kukurydza 1/2 puszka
  • fasola czerwona 1/2 puszka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kebabki w sosie meksykańskim
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, jajko, przyprawy. Wyrabiamy masę i formujemy niewielkie kebabki. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przygotowujemy sos meksykański: cebulę siekamy, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę oczyszczoną czerwoną paprykę - dusimy do miękkości. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę. Całość łączymy z przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku. Usmażone mięso przekładamy do sosu i mieszamy.
Kebabki w sosie meksykańskim
Ze składników na zdjęciu wyrabiamy jednolitą masę
Kebabki w sosie meksykańskim
Formujemy z nich niewielkie kebabki, obtaczamy w mące.
Kebabki w sosie meksykańskim
i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Kebabki w sosie meksykańskim
Mięso przekładamy do przygotowanego sosu i mieszamy