alicjab312

alicjab312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto w którym jest dużo bakalii

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 20 dag bakalii ( rodzynki , figi, morele , daktyle )
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Keks
Utrzeć masło z cukrem mikserem .Dodać żółtka i mąkę i dalej ucierać . Potem wsypać proszek do pieczenia i wlać aromat i włożyć ubite na sztywną ze szczypta soli pianę białka . Miksować ciasto aż będzie puszyste . Bakalie drobno pokroić ( po za rodzynkami ), oprószyć mąką i zmieszać z ciastem.
Foremkę do keksu wysmarować masłem i posypać bułką tartą .
Piekarnik rozgrzać do 180 * .Włożyć foremkę na środkową półkę i piec ok godziny .
Można posypać po ostygnięciu cukrem pudrem lub polukrować .