jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto nasycone bakaliami, oblane czekoladową polewą:)

Keks

Składniki:

Keks

 

  • CIASTO
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki alkoholu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • (lub 5 dag rodzynek, 5 dag orzechów, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag kandyzowanych owoców, dowolnie)

 

  • POLEWA
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Keks
Masło ucierać z cukier pudrem, cukrem waniliowym i jajami, a potem dodać wódkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rodzynki sparzyć, a orzechy posiekać, a następnie dodać do utartej masy i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki i piec około 45 minut w 190C. Po upieczeniu placek oblać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.