marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Keks ananasowy z makiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasta ucierane jak babki lub keksy z dodatkami bakalii lub owoców świeżych lub z puszki są super dodatkiem do popołudniowej herbatki lub kawki w gronie znajomych. Ja osobiście lubię piec babki z dużą ilościa bakalii jeśli mam ich dużo w kuchni.

Keks ananasowy z makiem i orzechami

Składniki:

Keks ananasowy z makiem i orzechami

  • 1,5 szklanki maki pszennej luksusowej,
  • 60 dag. margaryny dopieczenia,
  • 5 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • szklanka maku niebieskiego,
  • 1/2 świeżego ananasa lub z puszki pokrojonego w kostkę,
  • 25 dag. orzechów laskowych siekanych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Keks ananasowy z makiem i orzechami
Niecałą kostkę margaryny utrzeć lub zmiksować z cukrem, a następnie dodawać stopniowo po jednym jaju i miksować od razu. Potem dodać aromat migdałowy lub waniliowy, śmietankę, szklankę maku niebieskiego oraz obranego, umytego i pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, z którego wyciąć głąb. Można też użyć tego z puszki w krążkach, które po wyjęciu odsączyć i pokroić również w kostkę. Zmiksować i wyłączyć mikser. Mąkę odmierzyć i przesiać z proszkiem do pieczenia, dodając do komory miksera i miksować na zwiększonych obrotach przez 10 min.

Mikser wyłączyć i odkryć pokrywę, orzechy laskowe rozłupać i posiekać oraz dodać do masy i łyżką lub łopatką wymieszać od spodu. Formę cwibakową natłuścić i wysypać bułką tartą, po czym wylać ciasto na dno formy. Wstawić formę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na kratkę rusztową i piec 45-50 min. po upieczeniu wyjąć, ostudzić, pokroić i jeść.

Tagi:

keks ciasto