Sposób przygotowania:
Keks ananasowy z makiem i orzechami
Niecałą kostkę margaryny utrzeć lub zmiksować z cukrem, a następnie dodawać stopniowo po jednym jaju i miksować od razu. Potem dodać aromat migdałowy lub waniliowy, śmietankę, szklankę maku niebieskiego oraz obranego, umytego i pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, z którego wyciąć głąb. Można też użyć tego z puszki w krążkach, które po wyjęciu odsączyć i pokroić również w kostkę. Zmiksować i wyłączyć mikser. Mąkę odmierzyć i przesiać z proszkiem do pieczenia, dodając do komory miksera i miksować na zwiększonych obrotach przez 10 min.
Mikser wyłączyć i odkryć pokrywę, orzechy laskowe rozłupać i posiekać oraz dodać do masy i łyżką lub łopatką wymieszać od spodu. Formę cwibakową natłuścić i wysypać bułką tartą, po czym wylać ciasto na dno formy. Wstawić formę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na kratkę rusztową i piec 45-50 min. po upieczeniu wyjąć, ostudzić, pokroić i jeść.
Mikser wyłączyć i odkryć pokrywę, orzechy laskowe rozłupać i posiekać oraz dodać do masy i łyżką lub łopatką wymieszać od spodu. Formę cwibakową natłuścić i wysypać bułką tartą, po czym wylać ciasto na dno formy. Wstawić formę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na kratkę rusztową i piec 45-50 min. po upieczeniu wyjąć, ostudzić, pokroić i jeść.