Sposób przygotowania:
Keks bakaliowy Anny
Najpierw przygotowujemy bakalie. Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Rodzynki, daktyle i morele również sparzyć (każde osobno). Daktyle i morele kroimy na drobne kawałki. 7 żółtek i 3 jajka całe ucieramy z cukrem. Ucierając dalej dodajemy margarynę. Następnie przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy parę kropli olejku migdałowego, orzechy siekane, migdały, rodzynki, daktyle, morele. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie pianę z masą. Wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i wierzch posypujemy cukrem pudrem.