kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Keks cytrusowo-migdałowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo puszysty, lekki, wilgotny... przepyszny. Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy :)

Keks cytrusowo-migdałowy

Składniki:

Keks cytrusowo-migdałowy

 

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 160 g mąki + do owoców
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 180 g kandyzowanych skórek cytrynowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100ml tłustego mleka
  • 50 ml amaretto
  • do posypania:
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Keks cytrusowo-migdałowy
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania po jednym dodajemy jajka oraz stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut.