iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Keks makowy Iziony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo przyjemne w smaku ciasto któremu dodatkowego uroku dodaje sos czekoladowy.

Keks makowy Iziony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Keks makowy Iziony

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • Sos czekoladowy
  • 20 dag czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Keks makowy Iziony
Jajka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem, cały czas ubijać dodając na zmianę suche składniki z rozpuszczona i przestudzoną margaryną na koniec dodać aromat migdałowy. Długą formę do keksa wysmarować tłuszczem i wysypać np. tarta bułką, przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 180st około 60 min.



Sos czekoladowy: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie. Upieczone i wystudzone ciasto polać sosem czekoladowym po wierzchu i dodatkowo przed podaniem na każdej porcji umieścić kleks z sosu.
Keks makowy Iziony
śmietanę połaczyć z rozpuszczoną czekoladą
Keks makowy Iziony
po schłodzeniu w lodówce otrzymamy fajny gęsty sos