Sposób przygotowania:
Keks na pikantnie z orzeszkami
Margarynę zmiksować, dodając stopniowo po jednym żółtku, by masa się nie zwarzyła, ponadto śmietankę, sól, czarnuszkę i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Miksować z przerwami 10 min. Pianę z białek ubić na sztywno dodając szczyptę soli, by lepiej się ubiła. Orzeszki po wyłuskaniu posiekać i dodać do reszty składników, a potem pianę i wymieszać łopatką gumową delikatnie i od spodu, aby całość się połączyła. Formę cwbakową wysmarować resztą margaryny i wysypać bułką tartą po całej powierzchni lub przechylić formę w różne strony, by ziarenka się rozsypały i przylgnęły do boków formy. Przełożyć masę do formy i nagrzać piekarnik do 180 st. C. wstawić formę do piekarnika na 50 min. nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i kroić ciasto. Podawać na śniadanie lub wczesną kolację z warzywnymi przekąskami.