2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Keks ucierany Milutkiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne domowe ciasto idealne do kawy lub herbaty parę chwil i gotowe...

Keks ucierany Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks ucierany Milutkiej

 

  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 33 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu orzechowego do deserów Victoria
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g mieszanki keksowej kandyzowanej
  • Lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Keks ucierany Milutkiej
Margarynę zostawić na pół godz w temp pokojowej ,przełożyć do miseczki wsypać cukier i cukier waniliowy ,utrzeć na gładką masę ,wbijać po jednym jajku przesypując każde wbite jajko mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,aż do skończenia mąki ,wlać mleko i syrop orzechowy wszystko razem zmiksować na puszystą masę ,na koniec wsypać mieszankę keksową i wymieszać łyżką



.Przełożyć do keksowej formy o wym 39/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym.wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45-50 min przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem jeżeli będzie suchy ciasto wyjąć, jeśli nie zostawić jeszcze na parę minut w piekarniku.



Ostudzony keks posmarować lukrem i ozdobić skórka pomarańczową . Ja robię domowy lukier 1 szklankę cukru pudru ucieram z 2 łyżkami soku z cytryny lub pomarańczy na jednolita półpłynną masę i polewam ciasto.
Keks ucierany Milutkiej
margarynę miksujemy z cukrami wbijamy po jednym jajku
Keks ucierany Milutkiej
wsypujemy mąkę wlewamy mleko miksujemy na puszysto
Keks ucierany Milutkiej
na koniec wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy łyżka
Keks ucierany Milutkiej
wlewamy ciasto do formy keksowej i pieczemy