jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Keks z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

keks z dżemem doskonałe ciasto polecane do kawy

Keks z dżemem

Składniki:

Keks z dżemem

 

  • 5 żółtek ubitych do białości
  • 5 białek ubitych na sztywną pianę
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • LUKIER:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Keks z dżemem
Przesiać mąkę i przyprawy korzenne. Ucierać masło z cukrem, dodać dżem i ubijać przez 1 minutę. Dodać żółtka i ubijać dalej na jednolitą masę. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem i dodawać do masy dżemowej na przemian z mąką i przyprawami korzennymi, cały czas ubijając. Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać. białka delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej maką. Piec w temp. 190 stopni C, przez 40-50 minut. Polać lukrem. Ciasto jest smaczniejsze po 2, 2 dniach od upieczenia. Przechowywać pod przykryciem.
LUKIER:
Składniki wymieszać na jednolitą masę. Lukrować gorące ciasto.

Tagi:

keks ciasto