Sposób przygotowania:
Keks z dżemem
Przesiać mąkę i przyprawy korzenne. Ucierać masło z cukrem, dodać dżem i ubijać przez 1 minutę. Dodać żółtka i ubijać dalej na jednolitą masę. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem i dodawać do masy dżemowej na przemian z mąką i przyprawami korzennymi, cały czas ubijając. Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać. białka delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej maką. Piec w temp. 190 stopni C, przez 40-50 minut. Polać lukrem. Ciasto jest smaczniejsze po 2, 2 dniach od upieczenia. Przechowywać pod przykryciem.
LUKIER:
Składniki wymieszać na jednolitą masę. Lukrować gorące ciasto.
LUKIER:
Składniki wymieszać na jednolitą masę. Lukrować gorące ciasto.