jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Keks z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyborny keks z suszonymi owocami

Keks z suszonymi owocami

Składniki:

Keks z suszonymi owocami

 

  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • 5 jajek
  • 20 dag suszonych owoców: jabłka, gruszki
  • 30 dag bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Keks z suszonymi owocami
Suszone owoce zalać ciepłą wodą, odstawić na 20 minut, osączyć, pokroić na drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć dodajać kolejno jajka, cukier waniliowy i cukier puder.
Na koniec dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać, aż ciasto będzie puszyste.
Bakalie i suszone owoce dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy.
Piec około 1 godziny w temp. 180 stop. C.
Przestudzić, wyjąć z formy.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.