marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Keks z warzywami i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasta na pikantnie,np.keksy,tarte lub kulebiaki są lubiane i serwowane najczęściej na obiady lub kolacje. Zamiast pizzy można upiec keks np.z kurkami.

Keks z warzywami i kurkami

Składniki:

Keks z warzywami i kurkami

 

  • 40 dag. kurek,
  • 1 średni kalafior,
  • 1 por,
  • 3 szklanki mąki,
  • 60 dag.margaryny do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta curry lub kurkumy,
  • tłuszcz do formy cwibakowej dużej,
  • pergamin do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Keks z warzywami i kurkami
Grzyby oczyścić, opłukać i przesmażyć na patelni z tłuszczem roślinnym i pokrojonym na talarki porem. Kalafior obrać z liści, opłukać i podzielić na różyczki oraz obgotować na lekko osolonym wrzątku. Wyjąć i odsączyć na cedzaku. Składniki na ciasto, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, jajami, tłuszczem, przyprawami i śmietaną wyrobić i połączyć wraz z grzybami i warzywami i przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formie cwibakowej. Nagrzać piekarni do 180-190 st. C i wstawić formę na ruszt. Piec z ok. 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć keks, wybić z formy na deskę. Pokroić i podawać na drugie danie.