grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Keks warzywny

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jest to rewelacyjna przystawka, która bardzo elegancko wygląda na stole, podajemy ją np. z czerwonym barszczykiem, na zimno lub na ciepło.

Keks warzywny

Składniki:

Keks warzywny

 

  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dag sera żółtego (startego na grubych oczkach)
  • 10 dag wędliny (szynka lub drobiowa)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 Łyżki stołowe natki pietruszki
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Keks warzywny
Tłuszcz rozetrzeć z żółtkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pieczarki pokroić w plasterki i lob w kostkę i udusić z cebulą. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, wędlinę również kroimy w kostkę. Po przestudzeniu pieczarek z cebulką, dodajemy je do ciasta, dodajemy również pozostałe składniki tj. posiekaną natkę pietruszki, starty żółty ser, wędlinę pokrojoną w kostkę i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta z warzywami. Blaszkę keksówkę, lub babeczki wysmarować tłuszczem i pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.