pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Warzywny klopsik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny i kolorowy sposób na przemycenie dzieciom warzyw

Warzywny klopsik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywny klopsik

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała główka kalafiora
  • 3 małe marchewki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • majeranek
  • suszona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka przyprawy Kucharek GOLD
  • pestki słonecznika do posypania

 

Sposób przygotowania:

Warzywny klopsik
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki. Marchewkę obieramy. W garnku zagotowujemy wodę, do wrzącej dodajemy łyżkę Kucharka GOLD i gotujemy warzywa aż będą pół miękkie. Formę keksówkę delikatnie posmarować tłuszczem i podsypać tarta bułką. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, suszoną natką i majerankiem. Wymieszać. Połową mięsa wyłożyć dno keksówki. Na to położyć odsączonego kalafiora i marchewkę. Przykryć drugą połowa mięsa. Posypać słonecznikiem. Piec 45 minut w 150-160st.
Warzywny klopsik
Kalafiora i marchewkę ugotować na półmiękko z dodatkiem Kucharka
Warzywny klopsik
Dno keksówki wyłożyć przyprawionym mięsem
Warzywny klopsik
Na mięso wykładamy kalafiora i marchewkę
Warzywny klopsik
Na wierzch położyć drugą połowę mięsa i posypać słonecznikiem