Sposób przygotowania:
Keksówka drożdżowa
Żółtka ubijam z cukrem,solą, cukrem waniliowym na puch.Masło śmietankowe roztapiam. Do głębokiej miseczki wkładam ubite żółtka, wlewam ciepłe mleko, w którym rozpuściłam drożdże,wsypuje mąkę,dodaję sok i skórkę otartą z jednej cytryny, roztopione masło, wyrabiam.Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni, wtedy wsypuje rodzynki i mieszankę keksową.Wyrobione ciasta nakrywam ściereczką i odstawiam wy wyrosło.Wyrośnięto ciasto nakładam do keksówek wysmarowanych masłem.Wierzch ciasta smaruję żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka i posypuję kruszonką.Przyrządzenie kruszonki: do miseczki wsypuję mąkę, cukier, dodaję masło i wyrabiam.Ciasto piekę około 50 minut w 160 stopniach.Życzę smacznego.Z tej porcji wychodzi dwie długie keksówki i jedna krótka.