pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiełbasa biała

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

a może własnoręcznie robiona biała kiełbaska?

Kiełbasa biała

Składniki:

Kiełbasa biała

 

  • 500 g łopatka bez kości,
  • 500 g polędwica wieprzowa,
  • 500 g szynka wieprzowa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • 1 łyżeczka pieprz czarny ziarnisty,
  • 2 ziele angielskie,
  • 1/2 łyżeczki kolendra,
  • jelita wieprzowe cienkie

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa biała
W moździerzu ucieramy suche przyprawy najlepiej na drobny proszek. Mięsa (łopatka najlepiej jeśliby była tłusta) kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach. Następnie do mięsa dodajemy utarte przyprawy, sól i drobno posiekany czosnek. Wyrabiamy jednolitą masę, która napychamy do oczyszczonych jelit. Robimy kilkucentymetrowe kiełbaski, następnie okręcamy jelita i robimy kolejną kiełbaskę.