Sposób przygotowania:
Kiełbasa biała domowa
Mięso podzoelić na dwie częsci. Cielęcinę lub wołowinę zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, ewentualnie zmielic raz i wrzucić do malaksera wraz z wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Mięso z drobiu oraz wieprzowinę zmielić przez grube sito. Cielęcinę lub wołowine wyrobić dodając, co jakiś czas, przegotowana i ostudzoną wodę lub wywar. Gdy masa jest dośc jednolita dodać najpierw zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu ewentualnie masę przyprawić. Następnie z maszynki do mięsa usunąć noże i sitka, założyć lejek do kiełbasy, lekko go natłuścić. Na lejek nałożyć namoczone w wodzie jelita, po czym do maszynki włożyć farsz. Obrucić korbą kilka razy, tak żeby z lejka wyciśnięta została część farszu, a z nią powietrze. Wtedy sznurkiem związać jelito.