iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Kiełbasa biała domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna kiełbaska na świeta lub na grilla

Kiełbasa biała domowa

Składniki:

Kiełbasa biała domowa

 

  • 1 i 1/2 kg cielęciny
  • 1 i 1/2 kg mięsa drobiowego
  • 2 kg tłustej wieprzowiny
  • 1/2 l wody lub wywaru
  • 10 dag soli
  • 5 dag majeranku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki mielonego kminku
  • 7-8 m osłonek z cienkich jelit wieprzowych

Sposób przygotowania:

Kiełbasa biała domowa
Mięso podzoelić na dwie częsci. Cielęcinę lub wołowinę zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, ewentualnie zmielic raz i wrzucić do malaksera wraz z wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Mięso z drobiu oraz wieprzowinę zmielić przez grube sito. Cielęcinę lub wołowine wyrobić dodając, co jakiś czas, przegotowana i ostudzoną wodę lub wywar. Gdy masa jest dośc jednolita dodać najpierw zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu ewentualnie masę przyprawić. Następnie z maszynki do mięsa usunąć noże i sitka, założyć lejek do kiełbasy, lekko go natłuścić. Na lejek nałożyć namoczone w wodzie jelita, po czym do maszynki włożyć farsz. Obrucić korbą kilka razy, tak żeby z lejka wyciśnięta została część farszu, a z nią powietrze. Wtedy sznurkiem związać jelito.